Per què PERICO TURISTA?

Catalunya és la primera destinació turística d’Espanya pels estrangers. L’any 2013 va ser visitada per 15,6 milions de turistes. Barcelona va rebre aproximadament 8 milions de turistes estrangers l’any passat.

Per la majoria dels turistes que visiten Catalunya i Barcelona l’única possibilitat que tenen de veure un partit de la lliga espanyola és anant a Cornellà a veure l’Espanyol. És a dir, sempre que juguem a casa, no tenim competència i mitjançant l’Espanyol molts turistes podrien gaudir d’un partit de la lliga espanyola.

A més a més, poder veure un partit de l’Espanyol té molts atractius pel turista estranger més enllà del merament esportiu:

 • La lliga espanyola està considerada com una de les millors del món.
 • Tenim un dels millors i més moderns estadis d’Europa.
 • L’estadi es troba molt a prop del centre de Barcelona.

L’Espanyol oferirà al turista estranger una experiència esportiva i lúdica excepcional. Gaudir abans del partit de les diferents opcions d’entreteniments, oci i restauració de la Fan Zone que proposa la comissió social de Futur Espanyol, un partit de la lliga de les estrelles en un estadi atractiu, i poder anar de compres al centre comercial Splau, convertirà anar veure l’Espanyol a Cornellà-El Prat en una molt bona opció d’oci pels turistes.

Què serà PERICO TURISTA?

PERICO TURISTA serà un projecte format per un conjunt d’accions per atraure el turista estranger que visita Barcelona i aconseguir que assisteixi a un partit, conegui l’Espanyol, pugui comprar productes de merchandising del club i es converteixi, així, en ambaixador de marca del club.

Les accions que portarem a terme seran als principals punts d’interès dels turistes estrangers quan visiten Barcelona i mitjançant els principals actors i col·lectius que tenen més contacte amb el turista, un cop aquest ja es troba a Barcelona.

 • Creació de la figura del Perico Turista a les principals atraccions turístiques.
 • Promoció dels partits a hotels i tot tipus d’allotjaments turístics.
 • Programa adreçat a taxistes per convertir-los en prescriptors.

L’acció més rellevant d’aquest projecte serà la creació de la figura del PERICO TURISTA. Formaríem un equip de 4 persones, vestits tots com la nostra mascota “El Perico”, que estarien distribuïts pels principals punts turístics de Barcelona (Sagrada Família, Parc Güell, la Pedrera, etc.) i tindrien la missió d’informar els turistes sobre el proper partit de l’Espanyol i despertar interès perquè acabin comprant una entrada per venir a Cornellà. Els quatre Pericos anirien acompanyats d’un promotor que els ajudaria en tasques comercials parlant amb els turistes.

La mascota “El Perico” és una figura simpàtica i que crida molt l’atenció, a més de ser un molt bon ganxo pel públic infantil i de ben segur serà un bon reclam perquè famílies senceres d’estrangers vinguin a l’estadi els dies de partit.

La tasca d’aquestsPERICO TURISTESseria molt semblant a la que fan les persones vestides d’època a Viena venent entrades de l’òpera a diferents llocs d’interès.

A més del PERICO TURISTA la direcció del club portaria a terme una campanya de promoció als hotels i allotjaments turístics de Barcelona (a la ciutat de Barcelona hi ha 381 hotels, 248 hostals i pensions i més de 1.000 apartaments turístics). Aquesta campanya de promoció té un doble objectiu:

 • Que tots els establiments hotelers i allotjaments turístics rebin informació puntual de tots els partits i esdeveniments de l’Espanyol perquè puguin informar els seus clients estrangers.
 • Implicar la direcció de l’hotel i els seus treballadors (especialment de recepció i consergeria) en la venda de les entrades als turistes, oferint-los comissions per objectius i contraprestacions a l’estadi.

El tercer pilar d’aquest projecte, el PERICO TURISTA, és treballar en la prescripció dels taxistes de Barcelona als seus clients estrangers per oferir-los la possibilitat d’anar a veure un partit de l’Espanyol. No oblidem que per molts turistes un dels primers contactes quan arriben a Barcelona és el taxista i en moltes ocasions els pregunten per temes relacionats amb la ciutat, com què visitar o quines activitats d’oci es poden realitzar. A més, en alguns dels trajectes dels taxistes des de l’aeroport de Barcelona fins a la ciutat es veu des de la carretera el nostre estadi, moment perfecte perquè els taxistes puguin explicar als turistes que és el camp de l’Espanyol i informar-los que aquell cap de setmana hi ha partit.

Objectius:

PERICO TURISTA és un dels projectes de Marketing i Comunicació de Futur Espanyol directament relacionat amb dos dels eixos d’aquesta comissió, generar més ingressos pel club i augmentar i fer notòria la presència de l’Espanyol a la societat.

Els objectius d’aquesta comissió en aquest projecte són:

 • Que els turistes estrangers sàpiguen de l’existència del club quan visiten Barcelona.
 • Augmentar els ingressos del club via la venda d’entrades.
 • Implicar els principals actors del turisme de Barcelona en el projecte de club.
 • Augmentar l’assistència a l’estadi.

A qui va dirigit?

Als 15 milions de turistes estrangers que cada any visiten Catalunya i molt especialment als 8 milions que ho fan a la ciutat de Barcelona.

On es farà?

Les 4 persones vestides com la nostra mascota “El Perico” i els seus acompanyants promotors estarien repartits pels principals punts d’interès turístic de Barcelona:

 • Passeig de Gràcia (sobretot cobrint els punts de més afluència de turistes com la Casa Batlló i la Pedrera).
 • La Sagrada Família.
 • Les Rambles i Plaça Catalunya.
 • El Port i la Villa Olímpica.

Com es durà a terme?

La direcció del club mantindria una reunió inicial amb l’alcalde de Barcelona per sol·licitar permís perquè el PERICO TURISTA i els promotors es puguin passejar pels carrers de Barcelona fent promoció dels partits i repartint fulletons als turistes.

Amb el permís concedit, el club estudiaria si entre els seus treballadors actuals hi ha persones que puguin desenvolupar la tasca de promotors comercials i de PERICO TURISTA. El perfil professional del promotor seria el d’una persona jove, amb aptituds comercials i bons coneixements d’idiomes (especialment anglès).

El club habilitarà una taquilla exclusiva pels turistes estrangers que serà atesa en diferents llengües i recuperarà els missatges de benvinguda en diferents idiomes al videomarcador de l’estadi.

Cada partit es farà un fulletó que servirà al PERICO TURISTA per informar als turistes del partit de l’Espanyol i la millor manera d’arribar a l’estadi. Al fulletó hi haurà la informació del dia i hora del partit, rival i petit plànol de com arribar a Cornellà-El Prat.

El fulletó servirà de voucher i de cupó-descompte; és a dir, el turista l’entregarà a les taquilles de l’estadi i, automàticament, se li aplicarà un descompte en la compra de les seves entrades.

Cada voucher tindrà un codi que permetrà al club saber quin PERICO TURISTA li va entregar al turista i així poder controlar la liquidació de comissions. D’aquesta manera el club també pot mesurar l’èxit d’aquesta acció promocional.

Pel què fa a la promoció dels partits a hotels, allotjaments hotelers i apartaments turístics, la direcció del club negociaria amb els diferents establiments la venda d’entrades dels partits de l’Espanyol i una política de comissions atractiva que pugui ser un incentiu tant per l’hotel com pel treballador de recepció o consergeria que vendrà l’entrada al turista. Aquesta és una pràctica habitual de molts espectacles i llocs d’oci de Barcelona amb els hotels. Per tant, és molt important que la comissió sigui generosa per afavorir que la persona que estigui a recepció prescrigui al turista l’entrada per anar a veure l’Espanyol i no un altre espectacle. Tenint en compte la mitjana d’assistència a l’estadi i que el producte que venem (entrada al futbol) és totalment perible (entrada que no has venut aquell partit ja no la vens), l’Espanyol podria oferir una política de comissions molt atractiva.

El club convidaria els directors d’hotels i caps de recepció a algun partit a la llotja, per implicar-los en el projecte i perquè puguin involucrar els seus treballadors en la venda d’entrades de l’Espanyol. Quan els responsables dels hotels vinguin acompanyats dels seus fills, el club els obsequiarà amb un detall.

Es faran paquets especials d’entrades (entrada de llotja i restaurant) per atendre la demanda dels clients VIP dels hotels de 4, 5 estrelles i 5 estrelles gran luxe.

Pels allotjaments turístics, el procés es podria agilitzar si fessin la compra online, mitjançant el web del club (habilitant codis per identificar els establiments que fan la compra) o a través dels portals de venda d’activitats turístiques (Hotelextras.com, Bcnenjoy.com, etc.)

Una vegada negociades les condicions amb l’establiment turístic, el club els farà arribar via mail la informació de cada partit que l’Espanyol juga a casa i un suport publicitari perquè puguin promocionar de manera visible el partit als seus hostes. El suport variarà en funció de la categoria i característiques de l’establiment hoteler, des d’un petit expositor per poder posar a recepció anunciant el partit en hotels de més categoria a un pòster per hostals i apartaments turístics.

Pel què fa als altres actors d’aquest projecte, els taxistes, el club mantindria una reunió amb l’Institut Metropolità del Taxi per trobar la millor manera d’implicar tots els taxistes en el projecte i com fer-los arribar el calendari de tots els partits que juguem a casa. D’igual manera que els pericos turistes, podrien disposar d’uns vouchers per donar als turistes amb informació del partit. Els vouchers tindrien un codi diferent per cada un dels taxistes que es sumessin a aquesta iniciativa que permetrien al club mesurar l’èxit d’aquesta acció promocional i poder controlar la liquidació de comissions. Les comissions no seran en diners sinó amb entrades per partits i altres contraprestacions a l’estadi.

A més d’aquestes iniciatives amb el PERICO TURISTA, els hotels i allotjaments turístics i els taxistes, la direcció del club mantindria una reunió amb les institucions de promoció turística de la ciutat comtal, com la Barcelona Convention Bureau, per tal que l’Espanyol pugui ser present en aquelles fires de Turisme Internacional on Barcelona acudeix per captar turistes estrangers. La presència del club en aquestes fires suposaria una bona porta d’entrada als canals professionals de venda directa i indirecta als turistes. En aquestes fires hi acudeixen professionals del turisme que programen i planifiquen productes pels seus clients i l’Espanyol ha de ser per ells una opció d’experiència esportiva a Barcelona.

Quan es farà?

Les 4 persones vestides com la nostra mascota “El Perico” acompanyades dels promotors passejarien pels principals punts d’interès turístic de Barcelona durant els caps de setmana que l’Espanyol jugui a casa.

Recursos:

Si el club no disposa entre els seus treballadors actuals de les persones que puguin desenvolupar la tasca de PERICO TURISTA i de promotors i les ha de contractar,es negociaria amb els candidats una remuneració amb una part petita de sou fixe i una part important de variable (atractives comissions per entrada venuda).

Pel què respecte a la promoció, informació i negociació amb els diferents establiments turístics, així com amb els taxistes, el club, amb els mitjans i treballadors que té avui i sense cost addicional, podria fer aquesta tasca.

Pressupost:

El cost de la impressió dels diferents vouchers i suports publicitaris (expositors, pòster, etc.) s’autofinançarà amb l’aportació econòmica d’un patrocinador que també tingui interessos en què la seva marca sigui vista pels turistes quan visiten Barcelona.