Per què la FAN ZONE?

Les darreres temporades, la majoria d’equips de Primera Divisió han vist com s’ha reduït el nombre d’espectadors als seus respectius estadis. L’Espanyol és el segon equip que més espectadors ha perdut percentualment als últims 4 anys.

Portem quatre temporades seguides perdent aproximadament un 10% d’assistents cada any. Sense tenir en compte les xifres de la temporada actual, l’Espanyol ha perdut gairebé un 25% d’espectadors des que juga a Cornellà.

Cal crear activitats i entreteniment els dies de partit al voltant de l’estadi que serveixin per atraure més espectadors. Hem d’organitzar accions de promoció dels partits amb diferents activitats d’entreteniment abans de l’inici dels partits que juguem a casa.

La Fan Zone neix per a dinamitzar les jornades que juguem a casa i serà un reclam per a motivar la gent a anar al camp. Amb la Fan Zone millorarà la vivència experimentada per l’espectador el dia de partit i el seu nivell de satisfacció, més enllà del resultat esportiu.

Els únics precedents d’ambientació al voltant de l’Estadi van ser iniciatives privades que no van tenir una continuïtat per falta de l’entorn adequat per promocionar-se o les antigues paradetes de venda de merchandising al voltant de Montjuïc i Sarrià.

Quan el club ha organitzat una Fan Zone a les finals de la Copa del Rei i U.E.F.A. i algun partit puntual, la resposta dels nostres seguidors ha estat molt positiva.

Què serà la FAN ZONE?

Serà un gran esdeveniment d’activitats lúdiques i d’oci al voltant de l’estadi, on el seguidor perico podrà gaudir d’un gran ambient durant les hores prèvies al partit que serà un reclam perquè vagi a l’estadi i contribuirà a la seva fidelització.

La Fan Zone serà una gran carpa situada a les rodalies de l’Estadi amb estands, botigues i espais d’entreteniment per a totes les edats, on l’Espanyol i diferents col·laboradors i patrocinadors podran comercialitzar els seus productes, a més d’un gran espai per fer club on les penyes i diferents figures de l’àmbit social de l’Espanyol tindran un protagonisme destacat i fomentaran l’espanyolisme.

FANL’accés a la Fan Zone serà totalment gratuït i estarà format per tres ambients:

  • Zona Oci: amb escenari i estands de diferents empreses col·laboradores.
  • Zona RCDE Social: espai per a les penyes i activitats socials de l’entorn perico.
  • Botiga RCDE: complement de la Botiga Oficial del Club.

Aquesta carpa serà permanent i tindrà una superfície aproximada d’uns 2.000 m2. Estarà formada per diversos estands de marques d’empreses d’alimentació i begudes, oci, moda i complements, i també entitats públiques que podran exposar les seves polítiques i plans de promoció per impulsar l’esport des d’organismes públics.

Tindrà el format com els estands de fires de mostres que es llogaran a totes les empreses interessades i el podran personalitzar amb la seva imatge corporativa. Es prioritzaran els proveïdors amb una Responsabilitat Social Corporativa que defensin els valors de l’esport a la societat. A més, dels diferents estands dels patrocinadors, als tancaments perimetrals i sostre de la carpa, hi haurà espais de publicitat a disposició dels patrocinadors interessats.

També hi haurà un escenari des d’on es faran diferents animacions com concerts, presentacions de llibres, entregues de premis, etc. i diferents espais d’entreteniment pensats per als nens (concurs de dibuix, taller de pintura, etc.) i pels nostres seguidors més grans.

A més de la zona d’oci, la carpa estarà dedicada a fomentar l’àrea social del club i serà un espai on les penyes i altres actors socials de l’Espanyol promouran activitats. En aquesta àrea social, cada partit algunes penyes de l’Espanyol (dues per partit) tindran un estand des d’on podran comunicar les seves activitats a tots els pericos i vendre els seus articles de merchandising. Altres iniciatives de l’entorn social perico tindran cabuda en aquesta carpa com la signatura de llibres d’escriptors pericos, la presentació de projectes o propostes en clau Espanyol, etc.

La Botiga RCDE també tindrà un protagonisme destacat a la Fan Zone. Una petita botiga, on es podran trobar una selecció dels productes de merchandising del club més venuts i servirà per descongestionar les cues a la Botiga Oficial i aconseguir que tothom que vulgui adquirir productes del club pugui fer-ho.

La Fan Zone serà un punt de trobada i un espai de diversió i entreteniment les hores prèvies al partit que farà que anar al camp sigui molt més que anar a veure un partit de futbol.

La Fan Zone també ajudarà al club a fer accions de promoció temàtiques en diferents partits utilitzant com reclam festes populars (Sant Jordi, Nadal), algunes tradicions (la Castanyada-Halloween), països amb importants colònies d’estrangers a Catalunya o comunitats autònomes en funció de l’equip visitant. Les actuacions, activitats d’entreteniment, l’ambientació general i alguns dels estands dels patrocinadors girarien aquell partit entorn d’aquella temàtica, donant així un bon incentiu a anar a l’estadi a tots els seguidors pericos.

De la mateixa manera, la direcció del club també podria aprofitar la Fan Zone com a complement per fer el dia d’un municipi a l’estadi; és a dir, durant un partit de lliga a Cornellà, celebrar el dia d’aquella localitat, on el club oferiria un important paquet d’entrades pels habitants d’aquell municipi a un preu molt reduït, es convidaria l’alcalde i regidors a la llotja i s’aprofitaria la Fan Zone per tenir diferents estands de productes típics d’aquella localitat o comarca i perquè pogués participar en l’escenari un grup d’aquell municipi, etc. Així doncs, amb jornades personalitzades per Vic, Mataró, Martorell o Manresa, per exemple, crearíem nous continguts, dinamitzaríem el dia del partit i contribuiríem al creixement social de l’Espanyol.

Objectius:

La creació de la Fan Zone canviarà el concepte d’anar al futbol i aconseguirà que anar a veure un partit sigui molt més que això. Passarem de “anar a veure un partit” a “anar a passar la tarda amb l’Espanyol”.

La Fan Zone és un dels projectes de la Comissió Social de Futur Espanyol i persegueix els següents objectius:

  • Incrementar l’assistència al nostre Estadi en dies de partit en un 15% de mitjana.
  • Fidelitzar els socis i simpatitzants de l’Espanyol i fomentar el sentiment perico.
  • Donar continuïtat i trobar l’entorn adequat per promocionar iniciatives socials ja existents en el món perico com RCDEandtuits, Toga Perica, etc. i incentivar la creació de noves.
  • Evitar les cues a la botiga oficial els dies de partit, oferint un punt alternatiu de venda de merchandising.
  • Crear una nova font d’ingressos pel club.

A qui va dirigit?

Aquesta gran carpa d’activitats i entreteniment serà un bon espai perquè els socis i simpatitzants de l’Espanyol gaudeixin abans del partit i també és una molt bona opció d’oci pels ciutadans de Cornellà i el Prat.

On es farà?

Al voltant de l’Estadi en zones de fàcil accés i que respecti els estàndards de seguretat pertinents.

Com es durà a terme?

El Club s’encarregarà del condicionament de la carpa permanent a les rodalies de l’estadi.

A la carpa es deixaran els espais i serveis necessaris perquè les marques personalitzin els seus estands. Aquests seran de 16 o 32 m2 en funció de les necessitats. Les empreses que necessitin un espai més gran per desenvolupar la seva activitat comercial podran adquirir més d’un estand.

Els patrocinadors podran tenir la concessió per temporada del seu estand però també hi haurà la possibilitat de llogar un estand per un sol partit per aquelles marques més interessades en alguna de les promocions temàtiques (Nadal, Sant Jordi o Halloween) o per les empreses locals quan es celebri el seu dia a l’estadi.

El lloguer dels estands i els espais de publicitat als tancaments perimetrals i al sostre de la carpa seran la font principal d’ingressos de la Fan Zone.

Aquesta gran carpa permanent també servirà al club de sala polivalent els dies que no hi hagi partit a Cornellà. La direcció del club podria aprofitar aquest espai per poder realitzar esdeveniments que necessiten d’una sala molt gran i oferir a patrocinadors desenvolupar un tipus d’activitats diferents de les que es poden fer a les sales de l’estadi. Tenint en compte que la ubicació de la carpa serà en una zona sense veïns, el club podria obtenir uns bons ingressos cedint l’explotació els mesos d’estiu a alguna empresa interessada a utilitzar-la com a sala de festes o discoteca.

 

Quan es farà?

Les carpes estaran obertes durant tots els dies que l’Espanyol jugui a casa des d’unes hores abans del partit a més d’altres dies on hi hagi esdeveniments que ho justifiquin (Cagatió, Sant Jordi, etc.)

Recursos:

Per dur a terme la Fan Zone fa falta una inversió inicial pel lloguer, instal·lació i condicionament de la carpa permanent. Aquesta inversió inicial es sufragarà amb els ingressos que es rebran dels diferents proveïdors i patrocinadors, així com de l’increment de vendes de la Botiga RCDE situada a la Fan Zone.

La Fan Zone tindrà una gran afluència de públic cada partit, fet que farà atractiu i rendible als patrocinadors tenir-hi un estand. Per aquest motiu, tot i que el club hauria de fer una inversió inicial, considerem que l’Espanyol hauria de tenir l’explotació de la Fan Zone i no cedir-la a un concessionari.

En cas que el club no tingués fons propis per finançar el cost del lloguer de la carpa, es podria fer una concessió de l’explotació a un concessionari que comportaria un ingrés anual pel club.

Aquest projecte suposaria una inversió per part del club però seria clau per augmentar l’assistència d’espectadors a l’estadi. Tenint en compte que és una inversió rendible i que és un projecte molt beneficiós per fidelitzar els socis i simpatitzants de l’Espanyol i fomentar el sentiment perico, considerem aquesta inversió molt necessària.